Äppel- och rabarberchutney

Äppel- och rabarberchutney

September är skördetid i vår trädgård. Plommonen blev till plommelad. Nu var det den stora fina rabarberns tur.

Plockade årets sista rabarber

I våras flyttade vi rabarbern då vi planterade havtornsbuskarna i köksträdgården. Då passade vi på att lägga i rejält med kompost i planteringshålet och det gillade rabarbern verkligen. Den har växt på bra hela sommaren.  Nu var det dock dags att ta hand om de sista stjälkarna så att vi skulle få glädje av dem.

Maria plockar rabarber

Googlade fram ett beprövat recept på rabarberchutney

Även om jag först planerat att koka rabarbermarmelad på de rödskimrande stjälkarna så ändrade jag riktning när jag kom ihåg att sötsyrlig kryddighet med hetta är supergott ihop med rabarber.

En googling på rabarberchutney gav många träffar. Jag landade i ett recept på rabarberchutney som är det enda du behöver enligt Petter Knutsson i vars blogg jag fann receptet. Petter skriver att han inte vet var receptet härstammar men att hans mamma har lagat till chutneyn i många år. Eftersom jag har lyssnat på Petter i podcasten Offentligheten som jag gillade så kände jag att jag litar på Petters smak. Kanske en märklig koppling, men så tänkte jag.

Under tiden jag gjorde i ordning rabarbern kom jag på att jag kunde lägga till några fler ingredienser. Mer om det längre ner.

Ingredienser till chutneyn

Såhär presenterar Petter det beprövade receptet på rabarberchutney:

Rabarberchutney

500 g rabarber i bitar (ca 7-8 stora rabarberstjälkar)
2  skivade rödlökar
1,5 msk ättika
0,75 dl vatten

Ovanstående ingredienser kokas tillsammans i 10 minuter, därefter:

5 dl socker
1 msk mald ingefära (eftersom jag älskar ingefära och hade färsk hemma tog jag en bit ca 4×4 cm istället som jag finhackade)
1,5 msk curry
2 tsk salt
1 hackad färsk spansk peppar
6 hackade torkade aprikoser

Chutneyn kokar

Rör samman allt och koka sakta på svag värme i 30 minuter. Rör då och då så det inte bränner i botten. När det svalnat något häll upp på väl rengjorda glasburkar som du förvärmt och förslut.

Tack Petter för att du för receptet vidare!

Så här vidareutvecklade jag receptet

Våra rabarber vägde ungefär ett kilo och jag lade till lika mycket äpplen som jag kärnade ur och hackade.

Så jag fyrdubblade receptet ovan och lade till i en halv hackad vitlök, en halv hackad citron, hackade en halv torkad chilli Chile de Arabol för mer hetta, lade även i två stora kanelstänger, saltade någon sked extra och till sist så hällde jag i en skvätt rödvinsvinäger. Jag valde precis som Petter att använda färsk ingefära och hackade i en större mängd än i receptet ovan. På med locket och så fick chutneyn koka i lugn och ro på låg värme.

När äpplena hade kokat mjuka så tryckte jag sönder bitarna med en träsked och lät chutneyn puttra ihop till en gyllene fyllig kompott.

Chutneyn blev superbt god!

Efter att provat tjockleken med ett marmeladprov så hällde vi upp chutney, med ett litermått, ända upp till kanten på värmda glasburkar. Skruvade snabbt på locken med hjälp av grytlappar och handduk. Chutneyn är het inte bara av chillin!

Marmeladprovet på chutneyn

Därefter ställde vi burkar upp och ner för att kallna. Då skapas ett vacuum som gör att innehållet håller längre.

Sedan klickade vi chutney på ostmackor och bara njöt!

Foto: Maria Gustafsson

Next Post:
Previous Post:
This article was written by